Számolócédula

A számolócédulák az 1800-as évek végén jelentek meg, fénykorukat a század fordulóján élték – ma a korszak kereskedelmi életének, grafikai ízlésének sajátos kordokumentumaiként jelentenek érdekességet, akár gyűjtők számára, akár keretezve, falra akasztva dekorációként.
A számolócédulákat a maguk idején boltosok, kereskedők, pincérek használták jegyzetpapírként, a vásárolt tételek összeadására, rendelések felvételére. A nyomatokat a boltosok tömbökben kapták a termékeiket reklámozó nagykereskedőktől, gyáraktól, de használtak kis példányszámban nyomott, kiskereskedők boltjait hirdető számolócédulákat is. A grafikák és nyomatok minősége a korszak neves művészei által készített, nyomdatechnikailag is színvonalas művektől a legegyszerűbb megoldásokig széles skálán mozgott.
A kínálatunkban kapható számolócédulák mind eredeti példányok, paszpartuval keretezve. Néhány esetben előfordul, hogy a keret rátakar a grafika egy kis részére. Ennek oka az, hogy a cédula szélétől mindenképpen szükség van néhány mm átfedésre a paszpartu szélével – de a számolócédulák minden esetben teljes, sérülésmentes állapotban vannak (a paszpartu nincs ragasztva, így igény esetén egyszerűen eltávolítható).