Art deco agarak és hölgyek – festmények, metszetek, plakátok

A fellelhető szobrok, festmények és egyéb ábrázolások arról tanúskodnak, hogy a különböző agárfajták évszázadok óta népszerűek voltak a világ minden táján Kínától a Közel-Keleten át Európáig, de az art deco irányzata volt az, melynek az 1900-as évek első évtizedeiben az agár igazi emblematikus állatává vált.

Az art deco jellegzetes, letisztult, stilizált formavilágához az agár sebességre termett, áramvonalas teste  tökéletesen illeszkedik, így aztán nem csoda, hogy a korszakban kedvelt ‘divat-kiegészítővé’ vált. Számtalan fényképen és illusztráción szerepelnek az idealizált női sziluett mellett, és a fajta népszerűsége házikedvencként minden más fajtát felülmúlt, különösen előkelő körökben. Az orosz agarat például Alexandra brit királynő tette igazán népszerűvé, aki Alex nevű kutyáját II. Miklós orosz cártól kapta ajándékba.

A webáruházunkban elérhető reprint art deco agaras plakátokat a stílus legkitűnőbb művészeitől válogattuk össze. A galéria képeire kattintva a plakát új oldalon nyílik meg.