Hírek

Tukánok – falikép sorozat egzotikus madarakkal

Az antikvárium falikép kínálatában Jacques Barraband francia illusztrátor ornitológiai sorozatának tukánfajokat ábrázoló nyomatai váltak elérhetővé.

Barraband a 18-19 század fordulójának elismert botanikai és zoológiai illusztrátora volt, trópusi madarakat ábrázoló munkáit pontosságuk mellett élethűségük miatt méltatták. Dolgozott Napóleon megbízásából is – 1801-1804 között madarakról és virágokról készített akvarell sorozatot -, de legismertebbek Fracois Le Vaillant ornitológus 1801-1806 között kiadott, papagájokról, paradicsommadarakról, tukánokról, szalakótákról és más trópusi madarakról készült tudományos értekezéséhez készült illusztrációi. Ebből a munkából rendelhető egyelőre 6 tukán faj nyomata – kérésre a sorozat többi illusztrációját is beszerezzük. Igazán különleges és egyedi ajándék madárrajongóknak, ornitológusoknak!

A kitűnő minőségű nyomatok 180 gr matt papírra készülnek, a képek mérete kb. 52×35 cm (papírméret 61×44 cm), az alábbi galériában keretezve láthatóak. A nyomatokat keret nélkül értékesítjük, de profi partnerünkön keresztül igény esetén szívesen segítünk a keretezésben is.

Madaras faliképek – nyomatok Audubon ikonikus vintage sorozatából

Üzletünk vintage reprint nyomat kínálatában John James Audubon amerikai ornitológus, természettudós és festő híres munkájának, az Amerika madarai-nak reprint nyomatai elérhetőek! Remek ajándék ötlet madárbarátoknak, ornitológusoknak, madártartóknak – különleges dekoráció a vintage zoológiai nyomatok kedvelőinek.

Az 1826-38 között készült ikonikus sorozatot a mai napig az egyik legfinomabb, legtökéletesebb ornitolóiai munkának tartják világszerte.  Az Audubon olajfestményeinek felhasználásával készült, mintegy 700 amerikai madárfajt bemutató 435, kézzel színezett, életnagyságú rézmetszet az előállítás költségei miatt 12 év alatt, prominens patrónusok és elfizetők (többek között IV. György angol király) által finanszírozott részletekben jelent meg. Az első angliai kiadást követően a sorozat a standard méretű amerikai kiadásban további 65 táblával bővült.

A sorozat képei közül egyelőre egy tucat került fel az online kínálatunkba, ezek fine art minőségű nyomatként kb. A4 méretben ill. az eredetileg is nagyobb méretű nyomatok plakát méretben rendelhetők erre a linkre kattintva.  A további elérhető képekről kérjük érdeklődjön elérhetőségeinken! Igény esetén a keretezésben profi képkeretező partnerünkön keresztül szívesen nyújtunk segítséget.

Autós albumok, könyvek karácsonyra leárazva – ajándékötlet autómániásoknak

Autós albumok, katalógusok, autós könyvek az antikvárium kínálatában – remek karácsonyi ajándék ötlet autómániás uraknak és hölgyeknek :-)!

A kínálatunkban számos különlegesség és érdekesség szerepel, ami a hazai forgalomban ritkán kapható: igényes, színes, fényképes albumok oldtimer autókkal, vintage ritkaságokkal, számos szakkatalógus klasszikus motorkerékpárokról és automobilokról, különleges háromkerekű járműveket, kísérleti autókat, egyéb ritkaságokat bemutató könyvérdekességek, angol, német, francia nyelven. Albumaink között több ismert és kedvelt, ikonikus autómárka (Aston Martin, Alfa Romeo, VW bogár, Rolls Royce stb.) kiadványai szerepelnek.

A teljes kínálat karácsonyi akciónk keretében december 15-ig féláron kapható a webáruházban vagy személyesen üzletünkben, a webáruház kínálata megtekinthető erre a linkre kattintva.

 

Régi frizurák, hajviseletek, hajdíszek

Divatos női frizurák a 19. században, előkelő hölgyek hajviselete ükanyáink korából – eredeti litográfia sorozat az 1860-as évekből a webáruház kínálatában.
Bonyolult frizurák, kontyok, fürtök, tincsek és loknik, hajpántok, hajdíszek, kalapok, tollak minden mennyiségben :)! Egyedi dekoráció a régi divatképek, kultúrtörténeti érdekességek kedvelőinek, és persze fodrászüzleteknek. Az eredeti nyomatokat törtfehér paszpartuval keretezve kínáljuk, a mintegy félszáz nyomat megtekinthető ezen a linken.

gyerekszoba-falikép-dekoráció-állatos
gyerekszoba-dekoráció-faliképek-állatos

Gyerekszoba dekoráció – retro állatos faliképek

Fali dekorációs ötletünk gyerekszobába azoknak, akik stílusos, egyedi, kedves és karakteres állatos grafikát, faliképet keresnek. A webáruház kínálatába frissen felkerült retro utazási plakát sorozat az 1960-as években készült, a különböző földrészek, szigetek, városok jellegzetes állatainak illusztrációval. Zsiráf Afrikából, koala és kenguru Ausztráliából, tigris Szingapúrból, teve a Közel-Kelet sivatagaiból, bölény és mókus Észak-Amerikából, jávorszarvas Kanadából, angol bulldog és bernáthegyi Európából, kobra Indiából,  bika a Fülöp-szigetekről, tengeri teknős a Csendes-óceán vizeiből, kiwi Új-Zélandról.

A reprint nyomatok plakát méretben (kb. 45×60 cm) és A5 méretben elérhetőek, a teljes kínálat ezen a linken megtekinthető.

Art deco női divat az 1930-as évekből

Csaknem száz, az 1930-as években készült art deco divatkép került fel a webáruház kínálatába! Női divat minden alkalomra, elegáns hölgyekkel: kis- és nagyestélyi és koktél ruhák, sportöltözet vitorlázáshoz, teniszhez és fürdőzéshez, boák, köntösök, kalapok és ernyők, és persze mindennapokra szánt, stílusos viselet úrinőknek.

A képek kb. A4 méretűek, törtfehér paszpartuval keretezve kaphatóak. A teljes kínálat elérhető ezen a linken.

Ajándék horgászoknak

Aki horgász családtagnak, barátnak, ismerősnek venne ajándékot, rengeteg pecás kütyü és vicces póló-bögre között válogathat a különböző boltokban. Ha azonban valami olyasmit keres, ami a használati tárgyaknál különlegesebb és tartósabb ajándék, javasoljuk, hogy nézzen körül webáruházunk plakát és nyomat kínálatában!

Reprint vintage horgász plakátok a múlt századból, a világ különböző tájairól, plakát és nyomat méretben is!

Mintegy 50-féle halas zoológiai nyomatunk (A4-es méretű reprint) ezen a linken megtekinthető

japán-fametszet-reprint-képek-faliképek-nyomatok
japán-fametszet-reprint-nyomat-dekoráció
japán-fametszet-reprint-nyomat-falikép
japán-fametszet-reprint-nyomat-faliképek-pagoda
japán-fametszet-reprint-nyomatok-képek-tájkép-lakberendezés
japán-fametszet-reprint-nyomatok-képek-tenger
japán-fametszet-reprint-nyomat-távol-keleti-stílus-tájkép
japán-fametszet-reprint-tájkép-pagoda

Régi japán fametszetek

Képkínálatunk új sorozattal bővült: régi japán fametszetek reprintjei elérhetőek a webáruházból – remek ajándékötlet a távol-keleti stílus, művészetek és kultúra kedvelőinek.

A sorozatba egyelőre jellegzetes japán tájképek kerültek be: behavazott pagodák, utcák ernyős alakokkal; óriási hullámok; tóparti és tengerparti tájak óriás sziklafalakkal; tengeri látképek és kikötők vitorlással és csónakokkal;  tavak, vízesések, sziklás zubogók; csodás őszi lombszínben tündöklő erdők; éjszakai tájképek teliholddal és hóeséssel; és persze mindennek hátterében a Fudzsi havas hegyormával…

Egy kis válogatás a kínálatból:

A nyomatok a szokásos kitűnő minőségben, 210 gr-os papírra készülnek, kb. A4 méretben. A teljes kínálat ezen a linken megtekinthető.

ajándék-ötletek-opera-rajongóknak-klasszikus-zene-kedvelőknek
Mozart-opera-plakátok-Figaro-varázsfuvola-Don-Giovanni-2
klasszikus-operák-plakátjai-Verdi-Puccini-Rossini-2
minimalista-opera-plakátok-Wagner-Strauss-Beethoven-2

Ajándék ötlet opera kedvelőknek, komolyzene rajongóknak

Azon kedves vásárlóink figyelmébe ajánljuk a webáruház kínálatába újonnan feltöltött opera plakátokat akik opera rajongók vagy komolyzene kedvelők részére keresnek ajándékot.

ajándék-ötletek-opera-rajongóknak-klasszikus-zene-kedvelőknek
ajándék ötletek opera rajongóknak, a klasszikus zene kedvelőinek
minimalista-opera-plakátok-Wagner-Strauss-Beethoven-2
Minimalista opera plakátok: Wagner, Strauss, Beethoven operáihoz

A plakátok Moira Risen kortárs illusztrátor folyamatosan bővülő opera-sorozatának részei; Mozart, Verdi, Puccini, Wagner, Strauss és más zeneszerzők műveihez készültek. A poszterek minimalista design-ja jól illik bármilyen lakás, iroda vagy akár üzlet, vendéglátó hely enteriőrjébe, így dekorációs célra is remek választást jelentenek.

klasszikus-operák-plakátjai-Verdi-Puccini-Rossini-2
Klasszikus operák plakátjai: Verdi, Puccini, Rossini
Mozart-opera-plakátok-Figaro-varázsfuvola-Don-Giovanni-2
Mozart opera plakátok: Figaro házassága, Varázsfuvola, Don Giovanni

A plakátokon az operák és szerzők címei eredeti nyelven ill. angol átirattal szerepelnek, de kívánságra magyar felirattal is rendelhetők. A webáruházban elérhető mérettől (42×61 cm) eltérő méretű nyomatok rendelésére is van mód akár 100×150 cm-es méretben is, kérjük érdeklődjön az üzlet elérhetőségein.

Pszichológiai, pszichoanalitikai szakkönyvek, tankönyvek, szaklapok, folyóiratok

Egy nemrégiben megvásárolt nagyobb szakkönyvtár révén az antikvárium kínálata számos pszichológia témájú könyvvel bővült, a majd 200 kötet legtöbbje a webshopban is megtekinthető és megrendelhető.

A kifejezetten szakembereknek szóló kínálatban megtalálhatók átfogó elméleti és pszichológia-történeti művek, orvos pszichológiai szakkönyvek, a Thalassa pszichológiai folyóirat számos példánya, a rendkívül ritka Pszichodiagnosztikai vademecum sorozat több kötete, több egyetemi pszichológia tankönyv és jegyzet. A pszichológia nagyjai közül elérhető C. G. Jung és Sigmund Freud számos írása.

A laikusabbaknak is érdekes lehet a Pszichoterápia klasszikusai sorozatban megjelent több kötet, és számos, a művészet és a pszichoanalitika kapcsolatát boncolgató érdekességünk.
Az alkalmazott pszichológia területéről kapható rengeteg gyermek-lélektani és nevelés pszichológiai írás az általános témáktól a gyakorló szülők által is jól hasznosítható tanácsadó könyveken át az autizmusig, Popper Péter több írása valamint számos önismereti és önsegítő, életmód tanácsadó könyv.

Alább egy kis ízelítő a kínálatból:

Mucha képek, festmények, plakátok

Alfons Mucha vitathatatlanul a szecesszió egyik legnagyobb hatású és legismertebb művésze, plakátjainak, festményeinek reprodukciói méltán népszerűek és keresettek.
Csodás nőalakjainak, évszakok sorozatainak, virágok, drágakövek ihlette kompozícióinak, színházi plakátjainak és számos ital, édesség és cigaretta reklám plakátjának reprint nyomata egyedülállóan széles kínálatban érhető el webáruházunkban.
A grafikák mindegyike rendelhető kitűnő minőségű, A4 méretű nyomatként, kívánságra paszpartuval is. A képek egy része plakát méretben – 52 cm magas képméret + 4,5 cm széles körbefutó fehér szegély – is elérhető.
Alább egy kis ízelítő a képekből, a teljes kínálat erre a linkre kattintva megtekinthető.

Fali képek, plakátok, nyomatok – minőség kedvező áron

Az alábbi válogatással azoknak szeretnénk ötletet adni, akik lakásuk, irodájuk, üzletük, vendéglátóhelyük falaira keresnek képeket dekorációnak, de nem szeretnének darabonként több tíz- vagy százezer forintot költeni a galériák kínálatában elérhető festményekre, a nagy lakberendező áruházakban kapható képeknél egyedibb megoldást szeretnének, és a megfizethető árak mellett a nyomatok minőségében nem akarnak kompromisszumot kötni.

A webáruházunkban és a bolt kínálatában több mint ezer vintage, szecessziós, art deco és kortárs reprint és eredeti nyomat, plakát, metszet és karc érhető el 2-10.000,-  Ft közötti áron. A reprint nyomatok mind papír, mind nyomtatás szempontjából professzionális minőségű alapanyagokkal és kivitelben készülnek.

Nagyobb tétel rendelése esetén profi partnerünk segítségével a keretezés is egyszerűen megoldható.

A teljes kínálat erre a linkre kattintva érhető el.

FALI KÉPEK NAGY VÁLASZTÉKBAN

PLAKÁTOK, POSZTEREK KEDVEZŐ ÁRON

 

Minikönyvek, törpekönyvek

Az antikváriumba a közelmúltban nagyobb gyűjtemény érkezett minikönyvekből és törpekönyvekből.  A minikönyvek között a magyar és külföldi irodalom remekeitől művészeti albumokon át zenetörténeti írásokig sok érdekesség akad, ami a karácsony közeledtével ajándéknak is remek választás lehet. A törpekönyvek közül külön említést érdemel a különlegesen szép kiadású, plüss borítású sorozat a magyar irodalom nagyjaitól, Arany, József Attila, Juhász Gyula, Vörösmarty és más írók verseivel. A minikönyvek és a törpekönyvek között is akad néhány ritkaság, amit külön a gyűjtők figyelmébe ajánlunk: Vasarely album, a Feszty-körkép, a Bornemissza kötet, a négykötetes Arany János ballada gyűjtemény Zichy Mihály illusztrációival bármely gyűjtemény büszkesége lehet.

A minikönyvek az antikváriumban megtekinthetők, alább egy kis ízelítő a kínálatból. Az újdonságok egy része a webáruházba is felkerült, ezek a kötetek erre a linkre kattintva elérhetők.

személyre-szabott-horoszkóp-nyomat

Személyre szabott horoszkóp

Személyre szabott, egyedi születésnapi, évfordulós, esküvői ajándékot kereső vagy egyszerűen csak az asztrológia, asztronómia és a csillagok, csillagjegyek iránt érdeklődő vásárlóink figyelmébe ajánljuk személyre szabott horoszkóp nyomatainkat.

személyre-szabott-horoszkóp-nyomat
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP NYOMAT

A horoszkóp ábrák és számítások készítése évezredes hagyományokra vezethető vissza, egészen az újkorig az asztrológia az asztronómia szerves részeként az elismert tudományok közé tartozott, melyet egyetemeken oktattak. A bolygók és csillagok helyzetének pontos kiszámítása komoly csillagászati és matematikai ismereteket igényelt – ez mára megváltozott, az interneten számos oldal elérhető, ahol az időpont és helyszín megadásával néhány pillanat alatt bárki ingyenesen elkészítheti saját személyre szabott horoszkóp ábráját.

A horoszkóp ábra nem más, mint az égbolton látható égitestekről készült ‘pillanatfelvétel’ egy adott időpontban és adott helyen – még csak az asztrológiában sem kell hinni ahhoz, hogy bárki belássa: ez mindig egyedi, nincs két azonos égkép és két azonos ábra.

Az online programok által készített rajzok elsődlegesen a kiszámított adatok szemléltetésére szolgálnak, így leginkább egy mértani ábrára hasonlítanak – semmi esetre sem olyasmire, amit az ember szívesen nézne például a szobája falára akasztva. Pedig egy művészi grafikával elkészített horoszkóp ábra éppen erre lehet alkalmas: egy adott pillanatnak – legyen az egy születésnap, házassági évforduló, diplomaosztás, cégalapítás vagy bármely különleges határkő egy ember életében, mely számára személyes fontossággal bír – állít emléket, mely mementóként és lakásdekorációként egyaránt szolgálhat.

Ha ilyen személyes, egyedi emléket, ajándékot szeretne magának, szeretteinek, barátainak, ismerőseinek, érdemes megfontolnia, hogy a webáruházban vagy a boltban személyesen is rendelhető horoszkóp nyomatunkat válassza.

születési horoszkóp
MINTA SZÜLETÉSI HOROSZKÓP

A horoszkóp ábra a választott idő és hely szerint egyedileg személyre szabva készül, a fenti grafikával: a Zodiákus 12 csillagjegyével, csillagképekkel és a pontosan elhelyezett bolygókkal a házakban, életfa szimbólummal az ábra közepén és a sarkokban a négy elemet (víz, tűz, föld, levegő) szimbolizáló ornamentikával. A központi életfa motívum alatt és felett elhelyezhető két felirat további személyre szabás lehetőségét kínálja, amivel még egyedibbé teheti az ábrát. A nyomat paszpartuval keretezve, professzionális művészeti minőségben nyomtatva készül.

A nyomat elkészítéséhez a választott pillanat pontos adatai (év-hónap-nap-óra-perc és helyszín) szükségesek. Amennyiben az óra-perc nem ismert, természetesen lehetséges a horoszkópot az aznapi déli időpontra igazítani, vagy tetszőlegesen az aszcendenst (a horizonton felkelő csillagjegyet) megadni –  ebben az esetben ugyan a horoszkóp asztrológiailag nem lesz pontos, de az ábra szimbolikus értelemben, mementóként ugyanúgy működik.

Az online felületen leadott rendelés esetén emailen felvesszük Önnel a kapcsolatot, ekkor van módja megadni a horoszkóp ábra személyes adatait és a kívánt feliratokat. Ezek egyeztetése után véglegesítjük a rendelést.
Felhívjuk szíves figyelmét, hogy ezen termékünk a 45/2014. (II.26.) 29.§ (1) c) kormányrendelet értelmében egyedi terméknek minősül, így a rendelés véglegesítése után nincs mód a rendeléstől való elállásra.

További asztrológiai témájú nyomataink – az egyes csillagjegyekhez készült grafikák ill. a Zodiákust ábrázoló nyomat – ezen a linken elérhetők.

 

Virágok, gyümölcsök és dísznövények Jáva szigetéről

Az antikvárium kínálatába frissen felvett reprint botanikai nyomatok között egyik sorozatunk igazi ritkaság: Madame Berthe Hoola van Nooten holland származású művésznő munkája 1863-ban jelent meg Brüsszelben. A különlegesen szép grafikájú rajzok a művésznő többéves jávai tartózkodása alatt készültek, a sziget gyümölcseit, virágzó fáit, dísznövényeit ábrázolják.

A negyven színes illusztráció a nálunk is ismert gyümölcs és virágfajok, dísznövények – kakaó, mangó, papaya, banán, mikulásvirág, tarkalevél (Caladium), pletyka, (tradescantia) – mellett számos hazánkban ismeretlen, egzotikus fajtát ábrázol finom morfológiai részleteikkel együtt.

A sorozat összes rajza megtekinthető és reprint nyomatként megrendelhető ezen a linken.

Több száz különleges vintage botanikai és zoológiai illusztráció!

Antikváriumunk régóta foglalkozik vintage nyomatok, metszetek, litográfiák értékesítésével. A témakörök között a régi botanika és zoológiai illusztrációktól a ritkaságnak számító múlt század eleji divat témájú nyomatokig sok minden előfordul – a legkedveltebb témákat sokan keresik ajándéknak, lakásdekorációnak. Sajnos a fellelhető eredeti nyomatok száma – érthető módon – véges, így az utóbbi időben többször előfordult, hogy vásárlóink hiába kerestek az elképzeléseiknek megfelelő nyomatot kínálatunkban.

Örömmel tudatjuk, hogy a webáruházban augusztus végétől több száz különleges, vintage illusztráció kitűnő minőségű reprint nyomata elérhető! Egyelőre a leginkább keresett és közkedvelt botanikai és zoológiai nyomatok – páfrányok, fenyőfélék, fűfélék, liliomfélék, gombák, lepkék és pillangók, tengeri állatok, kagylók és csigák, halak, polipfélék – feltöltésére koncentráltunk, de hamarosan bővül a választék virágokkal, gyümölcsökkel, dísznövényekkel stb.

Egy kis ízelítő a kínálatból:

A nyomatok közül korlátozott mennyiségben a bolt kínálatában is tartunk választékot, szeptembertől érdemes benézni! Igény szerint paszpartu az online felületen és a boltban is rendelhető a képekhez.

A webáruház aktuális kínálata ezen a linken megtekinthető.

EGRESI ZSUZSA EREDETI RÉZ- ÉS CINKKARCAI A WEBÁRUHÁZ KÍNÁLATÁBAN

Egresi Zsuzsa grafikáinak álomszerű, aprólékosan kidolgozott részletekkel teli világában mesei alakok, ősi történetek szereplői, legendás lények kelnek életre. A művész eredeti réz- és cinkkarcai mától az antikvárium mellett a webáruház kínálatában is elérhetőek.

A grafikák közül több ünnepi témájú, remek ajándék lehet karácsonyra is!

A bolt kínálatában néhány keretezett példány is elérhető, ezekről szívesen adunk felvilágosítást elérhetőségeinken.

EREDETI GROSS ARNOLD RÉZKARCOK A WEBÁRUHÁZ ÉS A BOLT KÍNÁLATÁBAN

Antikváriumunkban évtizedek óta folyamatosan kaphatók Gross Arnold csodás rézkarcai – a művész jó barátunk volt, gyakran látogatott személyesen üzletünkbe.
A boltban kapható eredeti rézkarcok közül ízelítőként néhányat nemrég feltöltöttünk a webáruház kínálatába is.

Köztük igazi ritkaság az Emlékek kertjének egy korai színezésű példánya és a Tiszapart című monokróm grafika.

A boltban számos további eredeti Gross Arnold rézkarc és fakszimile nyomat kapható, több közülük keretezetten, akár karácsonyi ajándéknak is…A kínálatról szívesen adunk felvilágosítást a bolt elérhetőségein!

francia-art-deco-párizsi-világkiállítás-plakát-1937
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
art-deco-világállítás-plakát-1925-Párizs
art-deco-plakát-tilos-a-dohányzás-holland-vasút
art-deco-cigaretta-hirdetés-reklám-plakát-berény
art-deco-fénykép-kiállítás-poszter-1937
art-deco-hajózási-társaság-plakát-a-híres-négyek-óceánjáró-
art-deco-kerékpár-bicikli-reklám-plakát-oroszlán
art-deco-német-utazási-hirdetés-1938-plakát-sas
André-Renaud-zongoraest-plakát-1929-reprint-nyomat-Colin
dubonnet-cassandre-reklám-plakát-sorozat-art-deco-hirdetés-történet
Cassandre-art-deco-utazási-plakát-L-Atlantique
art-deco-plakát-óceánjáró-Normandie-Cassandre
art-deco-autó-márka-reklám-plakát-bugatti-cassandre
au-bucheron-cassandre-art-deco-díjnyertes-plakát-1925-párizsi-világkiállítás
art-deco-francia-vasúttársaság-vonat-reklám-plakát-cassandre-1927
art-deco-ital-reklám-plakát-cassandre
2-világháborús-civil-légvédelmi-propaganda-plakát
2-világháborús-kötvény-vásárlás-propaganda-plakát
2-világháborús-légierő-toborzó-sorozási-plakát-
2-világháborús-náci-ellenes-orosz-propaganda-plakát
2-világháborús-német-légvédelem-elsötétítés-propaganda-plakát
2-világháborús-propaganda-plakát
sachplakat-szappan-hirdetés-plakát-1948-herbert-leupin
2-világháborús-propaganda-plakát-nővér-képzés
2-világháborús-tengerészeti-sorozó-toborzó-propaganda-plakát
sachplakat-1943-ing-reklám-plakát-svájc-díjnyertes-peter-birkhauser
sachplakat-bata-cipő-reklám-plakát-peter-birkhauser-1952
sachplakat-Binaca-fogkrém-reklám-plakát-niklaus-stoecklin-1945
sachplakat-cigaretta-reklám-plakát-donald-brun-gauloises-1964
sachplakat-bata-cipő-szöcske-reklám-plakát-peter-birkhauser-1946
sachplakat-globus-áruház-reklám-plakát-peter-birkhauser-1942
sachplakat-rádió-reklám-plakát-peter-birkhauser-1945-hegedű
sachplakat-varrófonal-reklám-plakát-macska-donald-brun-zwicky-1951
sachplakat-francia-parfüm-reklám-plakát-1942-peter-birkhauser
sachplakat-svájc-nyaralás-kalap-alois-carigiet-1937
sachplakat-ágybetét-reklám-plakát-vekker-óra-edi-hauri-1943
svájci-stílus-kiállítás-plakát-hans-neuberg-1967
svájci-stílus-tipográfia-hans-fabigan-plakát-1955
tipográf-faipari-kiállítás-reklám-plakát-armin-hofmann-1952
tipográf-fesztivál-reklám-plakát-zürich-müller-Brockmann-1951
tipográfia-amerikai-könyvek-kiállítás-plakát-müller-brockmann-1954-zürich
tipográf-plakát-bécsi-vásár-hans-fabigan-1959
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
tipográf-plakát-lipchitz-szobor-kiállítás-basel-1958-armin-hofmann
American-airlines-new-york-felhőkarcoló-légitársaság-utazási-hirdetés-plakát
cornwall-angol-turisztikai-propaganda-vasút-vonat-havijegy-reklám-plakát
hajózási-társaság-óceánjáró-utazási-hirdetés-plakát
horgászat-nyaralási-hirdetés-amerikai-légitársaság-utazási-reklám-plakát-sorozat
Canada For Game Fish (1939) - Illustration by Thomas Hall
kínai-negyed-turisztikai-propaganda-hirdetés-amerikai-légitársaság-utazási-reklám-plakát-sorozat
közlekedési-propaganda-london-metró-földalatti-reklám-plakát
nagy-korallzátony-halak-pálmafa-tenger-turisztikai-propaganda-utazási-hirdetés-plakát
Német-kisváros-fachwerk-TWA-légitársaság-reklám-plakát
nyaralás-turizmus-propaganda-vitorlás-hajóút-utazási-hirdetés-plakát
unknown title
turisztikai-propaganda-dordogne-párizs-orleans-vasút-vonat-utazási-hirdetés-reklám-plakát
turizmus-francia-riviéra-propaganda-vasúttársaság-utazási-reklám-plakát
turizmus-utazás-hirdetés-TWA-légitársaság-reklám-plakát-zebra-Afrika
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
vadászat-jávorszarvas-turisztikai-propaganda-nyaralási-hirdetés-kanadai-közlekedési-vállalat-utazási-reklám-plakát-sorozat
vasútvonal-vonat-utazási-reklám-plakát
vitorlázás-nyaralási-turizmus-hirdetés-amerikai-légitársaság-utazási-reklám-plakát-sorozat
White-Star-Line-hajózási-vállalat-utazási-hirdetés-plakát-
hajózási-vállalat-1893-reklám-plakát
Nantucket-turisztikai-propaganda-plakát-USA-New-Haven-Railroad-állomás-tó-vitorlások-lovaskocsi
turisztikai-propaganda-plakát-légitársaság-new-england

Régi idők hirdetési plakátjai II. – Az art decotól az 1950-60-as évek utazási plakátjaiig

A két világháború közötti időszakban az egyre gyorsabban iparosodó társadalom túllépett az art nouveau organikus inspirációján. A kor szellemiségének jobban megfelelő új művészeti mozgalmak jelentek meg – kubizmus, futurizmus, dadaizmus, expresszionizmus –melyek jelentős befolyással bírtak a plakáttervezés műfajára is. A plakátok témái is tükrözték a változásokat, az ipari találmányok, közlekedési eszközök hirdetései egyre nagyobb szerepet kaptak.
A társadalmi-iparosodási folyamatokkal egyúttal megindult egyfajta metodikai változás is, a hirdetési plakátok tervezése az illusztrációtól fokozatosan átfordult a tudatos grafikus design felé, Franciaországban, Svájcban, Németországban elindultak az első grafikus tervezői kurzusok.
Az új technokrata korszak szellemét és formai jellegzetességeit jól tükrözi a Rodcsenko, El Liszickij, Klutsis, Sternberg testvérek neve által fémjelzett orosz konstruktivista művészeti irányzat, melynek hangsúlyos, erőteljes vonalai, geometrikus formái, ragyogó színei jelentősen befolyásolták a Bauhaus és De Stijl stílusjegyeinek kialakulását is.

A 20-as évek közepére mindezen szerteágazó modernista irányzatok összeolvadtak egy új nemzetközi művészeti stílusban, az art decoban. Az elnevezést visszamenőleg alkották a 60-as években az 1925-ös párizsi világkiállítás (Exposition Internationale des Arts Décoratifs) nevéből, melyen a korszak jelentősebb irányzatai mind képviseltették magukat.

ART DECO KIÁLLÍTÁSI ÉS REKLÁM PLAKÁTOK

Az art deco eklektikáját jól mutatja, hogy az elegáns, intellektuális képek világában jól megfértek egymás mellett a geometrikus, tiszta formák és az 1922-ben feltárt Tutanhamon sírban talált kincsek hatására újra-felfedezett ókori egyiptomi, görög, latin és egzotikus afrikai, perzsa, azték művészet motívumai. Az új stílus az art nouveau-hoz hasonló sebességgel terjedt végig és vált uralkodóvá Európában és Amerikában egészen a második világháborúig.

A párizsi kiállításon első díjat nyerő Au Bucheron című munkájával vált ismertté mindössze 24 évesen Alphonse Mouron Cassandre, az art deco egyik legnagyobb hatású művésze. Cassandre 50 éves pályafutása alatt több ikonikus plakátot alkotott, melyek stílusa és szemlélete meghatározóvá vált a 20. sz. első felének reklámtervezésében. Az általa tervezett hirdetésekben a tipográfia a grafika része volt (Cassandre 3 saját betűtípust alkotott, melyek a mai napig használatban vannak), a Dubonnet cég számára készített rajzaival pedig ő alkotta meg a plakátsorozat műfaját.

ALPHONSE MOURON CASSANDRE ART DECO REKLÁM PLAKÁTJAI

A második világháborúban a propaganda ismét központi szerephez juttatta a plakátot, bár már a rádióval és a nyomtatott sajtóval megosztva. Ekkorra a legtöbb plakát már offset nyomatként, tömegtermeléssel készült, ez lehetővé tette a fotográfiák használatának általánossá válását a posztereken is.

MÁSODIK VILÁGHÁBORÚS PROPAGANDA PLAKÁTOK

A kőnyomatos plakátok korszakának utolsó fellángolása Svájchoz kötődik. A svájci kormány a 20-as évektől komolyan támogatta a nyomdaipart és a minőségi plakátok készítését, a híres svájci precizitásra jellemző ízlésvilágnak megfelelően kialakult a ’Sachplakat’ stílus, mely a 2. világháború és a korai 50-es évek alatt élte virágkorát. A művészek mindennapi tárgyakról készítettek ikonszerű, gyakran finom humorral átszőtt, vizuálisan elegáns posztereket.

SACHPLAKAT/OBJECT POSTER HIRDETÉSI PLAKÁTOK

Bár a háború után a televízió terjedésével a plakát komoly konkurenciát kapott és szerepe általánosan csökkent hirdetési médiumként, a fogyasztóképes népesség gyors növekedése, az ipar és közlekedés ugrásszerű fejlődése és a globális méretű cégek és márkák kialakulása az 50-es évekre mégis a plakáttervezés új felvirágzását eredményezte.

A század közepére a plakátok grafikájában két stílus vált jól megkülönböztethetővé:

A fogyasztói nagyközönségnek szánt plakátok stílusa könnyed volt, élénk színek és játékos motívumok, a grafikai és tipográfiai megoldások gazdagsága, kötetlensége jellemezte.

A nemzetközi tipográf avagy svájci stílust egyszerű betűtípusok és elemek, szigorú geometrikus formák, átgondoltság, grafikus illusztráció helyett gyakran modern fényképek, absztrakt ábrák alkalmazása jellemezte. A stílus kialakulására jelentős hatással volt a Bauhaus irányzata és Jan Tschichold forradalmi ‘Új tipográfia’ c. munkája (1928) a betűtípusok használatáról és a modern design elveiről.

NEMZETKÖZI TIPOGRÁF avagy SVÁCI STÍLUSÚ REKLÁM PLAKÁTOK

Számos nagyvállalat grafika és tipográfia alapján jól felismerhető sorozatokat készíttetett, melynek egyes plakátjai gyakran évtizedes periódus alatt, folyamatosan jelentek meg, arculatot társítva a termékekhez és szolgáltatásokhoz.

Az 50-es 60-as évek korszakára jellemző egy sajátos hirdetési szegmens erőteljes fejlődése.
A hajózási- és vasúttársaságok reklámjai az 1900-as évektől jelen voltak a hirdetési plakátok között. A század első felében a társadalom átalakulásával és a közlekedés technikai fejlődésével párhuzamosan az utazási szokások is fokozatos átalakultak, szélesedett a szolgáltatásokat igénybe vevők köre és változott az utazások célja is. A nyaralás az 50-es évekre egyre általánosabbá vált a szélesebb társadalmi rétegekben, egyúttal a repülés technikai fejlődése elérhetővé és megfizethetővé tette távoli úticélok elérését, így az utazási hirdetések száma és szerepe jelentősen megnőtt.

A kezdeti időkben a hirdetési plakátok többnyire egy-egy ikonikus óceánjárót, vonatjáratot ábrázoltak és népszerűsítettek, majd a plakátok grafikája a közlekedési eszközök helyett egyre inkább a járatok célállomásának földrajzi-természeti-kulturális-építészeti jellegzetességeire koncentrált. Üdülési helyszínként gyakran nagyobb tájegységeket vagy a szabadidő eltöltésének módjait (kirándulás, vadászat, horgászat, vitorlázás, strandolás) népszerűsítették, így az egyszerű utazási hirdetések helyébe lassan a turisztikai propaganda összetettebb műfaja lépett.

UTAZÁSI ÉS TURISZTIKAI PROPAGANDA PLAKÁTOK

 

A post első része ide kattintva olvasható.

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI WEBÁRUHÁZUNK PROFESSZIONÁLIS MINŐSÉGŰ REPRINT KÍNÁLATÁT!  RÉGI IDŐK HIRDETÉSEI, REKLÁMJAI, SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK, KIÁLLÍTÁSOK PLAKÁTJAI! 

abszint-reklám-plakát-párizs-régi-hirdetés
Alfons-Mucha-Biscuits-Lefevre-Utile-1897-szecesszió-art-nouveau-édesség-süti-reklám-plakát-hirdetés
amerikai-acél-vasmű-gyár-hirdetés-plakát-MorrisIronWorks-1840
Fiat-régi-automobil-hirdetés-plakát-1899
Papier a Cigarettes Job
Le-Réve-balett-előadás-hirdetés-párizs-plakát
Magyar-hölgyek-zenekar-koncert-Hajnalka-Thuoldt-plakát-Jules-Cheret
Nizza-1910-aviátor-találkozó-repülés-hirdetés-plakát
revü-léghajó-reklám-plakát-1884
Toulouse-Lautrec-Moulin-Rouge-plakát-1891-Párizs
Toulouse-Lautrec-revü-plakát-párizs
Alfons-Mucha-Theatre-de-la-Renaissance-Sarah-Bernhardt-Gismonda-1894-régi-színházi-előadás-plakát-szecesszió-első-műve-kezdete
Heidsieck-pezsgő-reklám-plakát-1901-régi-idők-Mucha-mulató-szecesszió
Marco-Polo-Theesalon-München-szecessziós-teaszalon-reklám-plakát-1905
Mucha-Flirt-Biscuits-Lefévre-Utile-1899-híres-szecessziós-plakát-hirdetés-flört
Privat-Livemont-Corsets-Bruxelles-szecesszió-belga-art-nouveau-fűző-reklám-hirdetés-plakát
szecessziós-reklám-plakát-Ramsdell-American-Crescent-Cycles-bicikli-hirdetést
szecessziós-színházi-előadás-plakát-hirdetés-Théátre-National-de-lOpéra-Comique-Cendrillon-Massenet
Louis-Theophile-Hingre-Mucha-stílusú-art-nouveau-szecessziós-pezsgő-reklám-plakát-reprint-nyomat
amerikai-földvásárlási-jegy-hirdetés-plakát-iowa-nebraska-1872
Campari-reklám-plakát-brand-hirdetés-art-nouveau-Cappiello
Cappiello-Campari-századelő-vintage-reklám-plakát-bohóc
Cappiello-régi-idők-konyak-reklám-hirdetés-plakát
Leonardo-Cappiello-régi-esernyő-reklám-hirdetés-plakát-vintage
Leonetto-Cappiello-régi-idők-art-nouveau-hirdetés-reklám-plakát-1920
Pernot-abszint-hirdetés-plakát-betiltás-előtt
régi-idők-hirdetései-plakát-poszter-kalap-cappiello
Victoria-Arduino-1922-Leonetto-Cappiello-szecessziós-kávé-reklám-plakát-
zöld-ördög-Maurin-art-nouveau-hirdetés-plakát-reklám
amerikai-polgárháborús-toborzó-plakát-new-york-északi-ír-hadtest
amerikai-polgárháború-toborzó-mozgósító-sorozási-önkéntes-plakát
angol-szappan-reklám-plakát-1880
antik-vintage-régi-könyv-hirdetési-plakát-ausztrália-1870
politikai-szónoklat-hirdetési-plakát-montréal-1847
első-nyomtatott-reklám-hirdetés-plakát-Anglia-1547-könyv-William-Caxton
gustav-klimt-első-bécsi-szecesszió-kiállítás-plakát-poszter-art-nouveau
henry-van-der velde-1898-belga-art-nouveau-szecessziós-plakát-hirdetés
Itália-olasz-opera-előadás-hirdetés-puccini-tosca-szecesszió-art-nouveau
Josef-Maria-Auchentaller-lottó-sorsolás-plakát-német szecesszió
Koloman-Moser-bécsi-szecesszió-reklám-plakát-naptár-art-nouveau
Koloman-Moser-bécsi-szecesszió-reklám-plakát-színházi-előadás-art-nouveau
Peter-Behrens-német szecesszió-art-nouveau-AEG-izzó-reklám-plakát-hirdetés
régi-amerikai-kerékpár-bicikli-reklám-plakát-1886
skót-szecesszió-skócia-glasgow-művészeti-mozgalom-art-nouveau-plakát-poszter-kiállítás
Stearns-bicikli-reklám-plakát-amerika-art-nouveau-hirdetés-régi
deutcher-werkbund-német-szecesszió-art-nouveau-reklám-hirdetés-plakát-aeg-izzó-peter-behrens
amerikai-első-világháborús-propaganda-toborzó-sorozó-hirdetés-plakát
angol-első-világháborús-propaganda-lövész-toborzó-sorozó-hirdetés-plakát
angol-első-világháborús-propaganda-tengerészeti-toborzó-sorozó-hirdetés-plakát
első-világháborús-propaganda-plakát
osztrák-első-világháborús-propaganda-plakát
szovjet-propaganda-plakát
lenin-szovjet-propaganda-plakát-1924
kanadai-első-világháborús-propaganda-plakát

Régi idők hirdetési plakátjai I. – A kezdetektől az első világháborúig – La Belle Époque

A plakát, mint írott hirdetési-hírközlési forma feltehetően az 1500-as évek közepe táján jelent meg Európa nagyvárosaiban.  Ekkorra a nyomtatás feltalálása lehetővé tette az írott szövegek tömeges sokszorosítását és terjesztését, így az írás-olvasástudás a polgárok körében lassan általánossá vált annyira, hogy a plakát a század második felére fokozatosan átvehette a sarki kikiáltó szerepét. Ezeken az első, fekete-fehér plakátokon nagyobbrészt szöveges tartalom jelent meg, a kormány vagy az uralkodó kiáltványaitól Shakespeare darabjainak előadásaiig bármit hirdethettek.

Bár a források szerint nyomtatott hirdetés már 1477-ben készült Angliában (William Caxton, az első angliai nyomda alapítója készítette saját könyvének reklámozására), a papír és a nyomtatás használata sokáig nem volt általános, a 18. század végéig többnyire metszett fa vagy fémtáblákat használtak, kevés színnel.

NYOMTATOTT PLAKÁTOK A HÁROMSZÍNES LITOGRÁFIA ELŐTTI KORSZAKBÓL

A mai értelemben vett hirdetési plakát igazi fejlődése a vizuális kommunikáció eszközeként a 19. század elején indult meg. Bár a kőnyomat-készítést (litográfia) már 1796-ban feltalálták, kezdetben túl lassú és drága volt a tömeges gyártáshoz. Ez változott meg alapvetően az 1870-es években, amikor Jules Cheret feltalált egy három színnel dolgozó litográfiai eljárást, ami lehetővé tette három különböző színű – többnyire vörös, sárga és kék – kőnyomat gondosan egymásra elkészített kombinációjaként a szivárvány összes színének előállítását, immár rövid idő alatt és gazdaságos feltételekkel.  Bár az eljárás bonyolult volt, a színek és textúra olyan intenzitását eredményezte finom átmenetekkel és részletekkel, melyeket más eljárás nem tett lehetővé azóta sem.

A nyomdatechnikai korlátok elhárulása mellett két másik tényező játszott szerepet a hirdetési plakát ugrásszerű fejlődésében: a közterületeken megszűnt a legtöbb országban korábban általános cenzúra, valamint a fogyasztási cikkek piaci tömegtermelésének erőteljes megindulásával egyre fontosabbá vált e termékek reklámozása a növekvő városi lakosság körében. Így végül a feliratok és képek kombinálásának igényes kivitelű és gazdaságos megoldása lehetővé tette a nyomtatott poszter elterjedését a modern kori hirdetésben.

Az új technológiával a plakát hamarosan a művészet új ágává nőtte ki magát, melynek központja Párizs volt. 1891-ben Henri de Toulouse-Lautrec híres első plakátja, a Moulin Rouge, a poszterek minőségét művészi szintre emelte és valóságos ’plakát-mániát’ indított el.  Az 1890-es évektől az első világháborúig (La Belle Époque) egymást érték a poszter kiállítások, virágkorát élte a plakátkereskedelem. Maga Cheret, aki tehetséges művész is volt, több mint 1000 plakátot alkotott 30 éves pályafutása alatt.

REKLÁM PLAKÁTOK A ‘BELLE ÉPOQUE’ KORSZAKBÓL

1894-ben Alfons Mucha cseh festő elkészítette a Gismonda színházi előadásának plakátját, mely a kor ünnepelt sztárját, Sarah Bernhardot ábrázolta a szerepben – ezzel megalkotta az art nouveau (szecesszió) néven elterjedő stílus első mesterművét.

Bár a Mucha neve által fémjelzett jellegzetes grafikai stílus az 1900-as évek elejére a másolás és ismétlés eredményeként dinamizmusát vesztette, az art nouveau az első világháborúig uralkodó maradt a nemzetközi művészeti mozgalmakban. Az eredeti szecessziós stílusjegyek az évtizedek alatt fokozatosan átalakultak, jellemzően az egyszerűsödés és a geometriailag rendezettebb formanyelv és szerkesztésmód irányába.

Fontos megjegyezni, hogy a plakát, mint műfaj, nem csak a képalkotás stílusára, hanem a tipográfia fejlődésére is komoly hatással volt. Mivel a hirdetések szövegének távolról is jól olvashatónak kellett lenni, jelentősen átalakultak a korábban használt betűstílusok is.

SZECESSZIÓS REKLÁM PLAKÁTOK A SZÁZADFORDULÓ KÖRNYÉKÉRŐL

1901-ben Toulouse-Lautrec meghalt, Mucha és Cheret pedig munkáiban mindinkább a festészet felé fordult. Helyükre egy fiatal olasz karikaturista, Leonetto Cappiello lépett, aki a szecesszió aprólékos, túlburjánzó részletessége helyett egyszerű, gyakran vicces vagy bizarr képeket alkotott. Ezek a plakátok a hirdetett termékhez arculatot társítottak, képesek voltak egy forgalmas utcán is megragadni a néző figyelmét, így Cappiello tulajdonképpen a ’brand’ megalkotásával a modern hirdetés atyjának tekinthető.  Stílusa dominálta a párizsi plakát-művészetet egészen A. M. Cassandre első, 1923-as art deco poszteréig.

ART NOUVEAU REKLÁM PLAKÁTOK – CAPPIELLO

Az art nouveau mozgalmon belül a nemzetközi kereszteződés ellenére kialakultak jellegzetes nemzeti stílusjegyek is. A holland stílus jellemzően visszafogottabb, rendezettebb, az olasz a drámaibb, hatásosabb elemeket kedvelte.  Skóciában a Glasgow School, Ausztriában a bécsi szecesszió, Németországban a Deutscher Werkbund stílusát az organikus, íves formák és díszítőelemek helyett a funkcionalistább, geometrikus struktúra és vonalak jellemezték. A német plakátstílus minimalizált naturalizmusa, mely a hangsúlyt a tiszta, egységes színekre és formákra helyezte, a következő lépés volt a modern absztrakt vizuális nyelv megteremtése felé.

A különböző országokban nem csak a plakát stílusa, hanem jellegzetes témái is mutattak helyi sajátosságokat. A kulturális és társadalmi környezetnek megfelelően a franciáknál kávézó és kabaré, az olaszoknál opera és divat, a spanyoloknál fesztivál és bikaviadal, a németeknél vásárok és kereskedelem, a briteknél és amerikaiaknál irodalmi folyóiratok, kerékpár és cirkusz a leggyakrabban ábrázolt témák.

SZECESSZIÓS NEMZETI STÍLUSJEGYEK ART NOUVEAU REKLÁM PLAKÁTOKON

Az első világháború alatt a plakátgyártás virágzott szerte a világban, fő témája a propaganda: csak az Egyesült Államokban kb. 2500 plakátot nyomtattak, cca. 20 millió példányban, mindössze két év alatt. Ebben az időszakban fedezte fel a műfajt Oroszország is, Lenin és követői is sikeresen használták propaganda célokra – a plakát innentől kezdve a háborúk, és később a hidegháború évei alatt is általánosan alkalmazott stratégiai fegyverré válik.

SOROZÓ ÉS PROPAGANDA PLAKÁTOK AZ ELSŐ VILÁGHÁBORÚ IDEJÉN

(folytatás következik)

 

IDE KATTINTVA MEGTEKINTHETI WEBÁRUHÁZUNK PROFESSZIONÁLIS MINŐSÉGŰ REPRINT KÍNÁLATÁT!  RÉGI IDŐK HIRDETÉSEI, REKLÁMJAI, SZÍNHÁZI ELŐADÁSOK, KIÁLLÍTÁSOK PLAKÁTJAI!