Adatkezelési tájékoztató

Jelen dokumentum a Horváth Márton Péter egyéni vállalkozó mint adatkezelő (a továbbiakban: Adatkezelő) által Minerva Antikvárium bejegyzett néven üzemeltetett Webáruház működtetése során alkalmazott adatkezelési eljárásokról ad tájékoztatást. Kérjük, hogy az alábbi tájékoztatást figyelmesen olvassa el!

1. Jelen dokumentum célja

Az Adatkezelő által fenntartott Webáruház működtetése során a Webáruházban regisztráló, vásárlást folytató, a Webáruházzal emailen, kapcsolatfelvételi oldalon ill. előjegyzési feliratkozáson online kapcsolatba lépő, továbbá a honlapot meglátogató érintettek (a továbbiakban: Érintett, Vásárló, Felhasználó) személyes adatait kezeli az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (a továbbiakban: Infotv.), továbbá a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló az Európai Parlament és a Tanács (EU) 2016/679 rendelet (2016. április 27.) által előírtakkal (a továbbiakban: Rendelet, GDPR) összhangban.

Adatkezelő ezúton tájékoztatja az Érintetteket a Webáruházon keresztül megvalósuló regisztrációval, vásárlásokkal, továbbá a weboldal használatával szükségszerűen együtt járó adatkezelésekkel kapcsolatban, az általa kezelt személyes adatokról, az adatkezelés céljáról, az adatok megőrzési idejéről, tárolásának, továbbításának módjáról, személyes adatok kezelése körében követett elveiről és gyakorlatáról, valamint az érintettek jogai gyakorlásának módjáról és lehetőségeiről.

Az Adatkezelő fenntartja a jogot, hogy a jelen dokumentumot bármikor egyoldalúan módosítsa.

2. Az Adatkezelő

A Webáruházon közzétett adatok kezelője Horváth Márton Péter egyéni vállalkozó mint adatkezelő:

  • Vállalkozói szám: EV 55083043
  • Adószám: 56437823-1-41
  • Székhely: 1027 Budapest, Margit krt 56. Francia Udvar
  • Telefonszám: +36  1 2016793
  • Email: info@minervaantikvarium.hu
  • Webáruház cím: www.minervaantikvarium.hu
  • Online kereskedelem regisztrációs szám: 9942/2020
  • Online kereskedelmi regisztráció nyilvántartása: Budapest II. Kerületi Polgármesteri Hivatal

Az adatok megismerésére jogosult lehetséges adatkezelők személye: A személyes adatokat az Adatkezelőn kívül a webáruház működtetésében esetenként segítő családtag minőségben közreműködők kezelhetik, az adatvédelmi és -kezelési alapelvek teljes tiszteletben tartásával.

3 . A Webáruház használata során megvalósuló adatkezelések

3.1 Regisztráció

Az Adatkezelő felhívja az Érintettek figyelmét arra, hogy a Webáruházon történő vásárlás előzetes regisztrációhoz nem kötött, regisztrációt követően a vásárlás nem kötelező.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy egy e-mail címhez csupán egy regisztráció tartozhat. A hibás vagy hamis adatok megadásából eredő károkért minden felelősség az Érintettet terheli. Az Adatkezelő fenntartja magának a jogot arra, hogy a nyilvánvalóan hibás vagy hamis regisztrációt törölje, továbbá kétség esetén a megadott adatok valódiságát ellenőrizze.

Az Adatkezelő kifejezetten felhívja a figyelmet arra, hogy az adatok pontosságáért és naprakészségéért minden felelősség az Érintetteket terheli. Erre tekintettel kérjük, hogy amennyiben a személyes adataikban változás következik be, úgy ezeket a változásokat vezessék át a fiókban rögzített adatokon.

Az adatkezelés célja: A Webáruházon történő regisztráció végrehajtása, az Érintettek mint vevők által leadott megrendelés teljesítéséhez és vásárlás esetén a számla kiállításához szükséges adatok beszerzése.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló, határozott hozzájárulása, melyet a regisztrációs kérés elküldésével ad meg, a jelen dokumentumban foglalt tájékoztatás alapján. (Infotv. 5.§ (1) bekezdés a) pontja, valamint a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján).

A kezelt adatok köre:  felhasználónév, jelszó, email cím

Az adatok megőrzésének ideje: az érintett hozzájárulásának visszavonásáig, a felhasználó fiókjának végleges törléséig, melyet a felhasználó az Adatkezelő 2. pontjában meghatározott elérhetőségeire eljuttatott kérelmében kérhet, illetőleg a nyilvánvalóan hibás vagy hamis regisztráció, továbbá 2 évi inaktivitás esetén a regisztrációnak az Adatkezelő általi törléséig.

Felhívjuk a figyelmét arra, hogy amennyiben a regisztrációt követően a Webáruházon vásárol, a fiókja törlésére ekkor is sor kerül a fenti esetekben, azonban ilyen esetben a vásárláshoz kötött, a kiállított számlák (és így az azon szereplő személyes adatai) továbbra is megőrzésére kerülnek a 3.2 pontban foglaltak szerint.

Az adatkezelés helye: az adatkezelő telephelyén található informatikai eszközök.

Az adattárolás módja: elektronikus.

Adattovábbítás: adattovábbításra nem kerül sor.

Adatfeldolgozó (tárhelyszolgáltatás):

  • Cégnév: EZIT Kft.
  • Székhely: H-1132 – Budapest – Victor Hugo utca. 18-22.
  • Adószám: 23495919-2-41
  • Cégjegyzékszám: 01-09-968191
  • Telefon 0-24: +36 1 700 40 30
  • Email: info@ezit.hu
  • Online ügyfélszolgálat: https://client.ezit.hu

3.2. Vásárlás a Webáruházban

A Felhasználóknak a Webáruházon történő vásárlása előzetes regisztrációhoz nem kötött. A vásárlási folyamat során a regisztrációval és regisztráció nélkül vásárlók által a vásárlás teljesítéséhez megadni szükséges adatok azonosak.

Az adatkezelés célja: A Felhasználó Webáruházon keresztül történő megrendeléseinek felvétele, a megrendelés visszaigazolása, teljesítése, kiszállítása, a vásárlásról számla, bizonylat kiállítása, az Adatkezelőt terhelő bizonylati rend megtartásával és a bizonylatolással kapcsolatos kötelezettség teljesítése.

Az adatkezelés jogalapja: a Felhasználó önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló, határozott hozzájárulása, melyet a vásárlás véglegesítése során a megrendelés elküldésével ad meg, a jelen dokumentumban foglalt tájékoztatás alapján. (Infotv. 5.§ (1) bekezdés a) pontja, valamint a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján).

A kezelt adatok köre: számlázási név, e-mail cím, telefonszám, számlázási cím (irányítószám, település, cím), előírt NAV adatszolgáltatói kötelezettség esetén céges adószám ill. egyéni vállakozói adatok, eltérő szállítási hely esetén szállítási cím (irányítószám, település, cím)

Az adatok megőrzésének ideje: a Számviteli tv. 169. § (2) bekezdése szerint a számla kiállítása évének utolsó napját követő 8. év utolsó napja.

Az adatkezelés helye: az Adatkezelő telephelyén található informatikai eszközök.

Adattovábbítás: a jelen fejezetben meghatározott adatkezeléssel érintett adatok az alábbi adatkezelőknek kerülnek továbbításra:

Adatkezelők (szállítás, kézbesítés):

  1. FOXPOST ZRT.
  • Székhely: Magyarország, 3300 Eger, Pacsirta utca 35/A
  • Cégjegyzékszám: 10–10-020309 – Egri Törvényszék Cégbírósága
  • Adószám: 25034644-2-10
  • Telephely: 1097 Budapest, Könyves Kálmán körút 12-14.
  • Telefon: +36 1 999 0369
  • E-mail: info@foxpost.hu
  1. MAGYAR POSTA ZRT
  1. CSOMAGKÜLDŐ.HU KFT.
  • Székhely: 1031 Budapest, Vizimolnár utca 10. 6/54.
  • Cégjegyzékszám: Cg. 01-09-202186
  • Adószám: 25140550-2-41
  • Telefon: +36 1 400 8806
  • E-mail: info@csomagkuldo.hu
  • Honlap: www.csomagkuldo.hu

Az adattovábbítás célja: a megrendelt termékek házhoz szállítása.

Továbbított adatok köre: a szállításhoz szükséges vevői adatok (név, email cím, telefonszám, szállítási cím)
Az adattovábbítás jogalapja: az adattovábbítás olyan szerződés teljesítéséhez szükséges, melyben az érintett az egyik szerződő fél.

Adatfeldolgozó (elektronikus számla):

  • hu Kft. (https://www.szamlazz.hu/)
  • Székhelye: 1031 Budapest, Záhony utca 7/C.
  • Cégjegyzékszám: 01-09-303201
  • adószáma: 13421739-2-41
  • Tel: +36-30-35-44-789(automata tájékoztatás)
  • info@szamlazz.hu

Adatfeldolgozó (tárhelyszolgáltatás):

  • Cégnév: EZIT Kft.
  • Székhely: H-1132 – Budapest – Victor Hugo utca. 18-22.
  • Adószám: 23495919-2-41
  • Cégjegyzékszám: 01-09-968191
  • Telefon 0-24: +36 1 700 40 30
  • Email: info@ezit.hu
  • Online ügyfélszolgálat: https://client.ezit.hu

Adatfeldolgozó (bankkártyás fizetés): 

  • Cégnév: Barion Payment Zrt.
  • Székhely: H-1117, Budapest, Infopark sétány 1.
  • Cégjegyzékszám: 01-10-048552
  • Telefon 0-24: 36 1 464 70 99
  • Licencazonosító: H-EN-I-1064/2013
  • Intézményazonosító: 25353192
  • Adatkezelési regisztrációs szám: NAIH-73794/2014

Az általa végzett adatfeldolgozói tevékenység jellege és célja a Barion Adatkezelési tájékoztatóban, az alábbi linken tekinthető meg: https://www.barion.com/hu/adatvedelmi-tajekoztato/

A Felhasználó a jelen Adatkezelési tájékoztató elfogadásával tudomásul veszi, hogy a Barion fizetési felületének használatával a Minerva Antikvárium Webáruház adatkezelő által a www.minervaantikvarium.hu felhasználói adatbázisában tárolt alábbi személyes adatai átadásra kerülnek a Barion Payment Zrt., mint adatfeldolgozó részére. Az adatkezelő által továbbított adatok köre az alábbi: név, e-mail cím, telefonszám, számlázási cím adatok és szállítási cím adatok.

3.3 Előjegyzés

A Webáruházban előjegyzés vehető igénybe a pillanatnyilag nem elérhető termékekre, a szolgáltatáshoz értesítési email cím megadása szükséges.

Az adatkezelés célja: Értesítő email küldése, amennyiben az előjegyzett termék újra elérhetővé válik.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló, határozott hozzájárulása, melyet az előjegyzés elküldésével ad meg.

A kezelt adatok köre:  email cím

Az adatok megőrzésének ideje: az érintett hozzájárulásának visszavonásáig

Az adatkezelés helye: az adatkezelő telephelyén található informatikai eszközök.

Az adattárolás módja: elektronikus

Adattovábbítás: adattovábbításra nem kerül sor.

Adatfeldolgozó (tárhelyszolgáltatás):

  • Cégnév: EZIT Kft.
  • Székhely: H-1132 – Budapest – Victor Hugo utca. 18-22.
  • Adószám: 23495919-2-41
  • Cégjegyzékszám: 01-09-968191
  • Telefon 0-24: +36 1 700 40 30
  • Email: info@ezit.hu
  • Online ügyfélszolgálat: https://client.ezit.hu

3.4 Kapcsolatfelvételi űrlap

Az oldalon kapcsolatfelvételi űrlap áll a felhasználók rendelkezésére.

Az adatkezelés célja: A felhasználó megkeresésére adott válasz.

Az adatkezelés jogalapja: az Érintett önkéntes, megfelelő tájékoztatáson alapuló, határozott hozzájárulása, melyet az űrlap kitöltése során megjelenő checkbox kipipálásával ad meg, a jelen dokumentumban foglalt tájékoztatás alapján. (Infotv. 5.§ (1) bekezdés a) pontja, valamint a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján).

A kezelt adatok köre: név, email cím

Az adatok megőrzésének ideje: az érintett hozzájárulásának visszavonásáig

Az adatkezelés helye: az adatkezelő telephelyén található informatikai eszközök.

Az adattárolás módja: elektronikus

Adattovábbítás: adattovábbításra nem kerül sor.

Adatfeldolgozó (tárhelyszolgáltatás):

  • Cégnév: EZIT Kft.
  • Székhely: H-1132 – Budapest – Victor Hugo utca. 18-22.
  • Adószám: 23495919-2-41
  • Cégjegyzékszám: 01-09-968191
  • Telefon 0-24: +36 1 700 40 30
  • Email: info@ezit.hu
  • Online ügyfélszolgálat: https://client.ezit.hu

3.5 Cookie-k

Az Adatkezelő ezúton tájékoztatja a Felhasználót, hogy a weboldal bizonyos részeinek letöltésekor a webszerver automatikusan kis adatfájlokat, ún. cookie-kat (“Cookie”, “Süti”) helyez el a Felhasználó Eszközére, majd a későbbi látogatás során ezeket visszaolvassa. Bizonyos esetekben ezek az adatfájlok az Infotv. illetőleg a GDPR értelmében személyes adatnak minősülnek, hiszen a böngésző visszaküld egy korábban elmentett sütit, a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége nyílik összekapcsolni a Felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A Webáruház a használat során két különböző célból helyez el Cookie-t a felhasználó eszközén.

1.Munkamenet-azonosítók (PHPSESSID cookiek) Lehetővé teszik, hogy a Webshop felismerje a Felhasználót, ezáltal a Felhasználónak nem kell a már megadott adatokat ismételten megadnia. Az információk tárolása az aktuális munkamenet végéig tart. A munkamenet a Webshop Felhasználó általi látogatásának időtartamát jelenti. A munkamenet végével az összegyűjtött adatok a továbbiakban nem lesznek hozzáférhetők.

A regisztráció és a vásárlás folyamatainak technikai működéséhez elengedhetetlen azonosító Cookie-k nélkül a Webáruház szolgáltatását a Felhasználó nem tudja igénybe venni. A Cookie-k elhelyezéséhez a Felhasználó beleegyezése nem szükséges.

2. Az Adatkezelő anonim statisztikai adatgyűjtés céljából Google Analytics-et használ IP-névtelenítés bekapcsolásával, ami Cookie-kat helyez el a Felhasználó böngészőjében, és így adatokat küld az Adatkezelő számára. Ezek a Cookie-k személyes adatot nem tárolnak, nem alkalmasak személy azonosítására, személyes adatokkal nem összekapcsolhatók, és személyes profilalkotásra sem alkalmasak.

A Felhasználó a böngésző megfelelő beállításával valamennyi Cookie használatát elutasíthatja. Ennek módjáról és a Cookie-król bővebb információ a következő webhelyen található: https://www.youronlinechoices.eu/. Ha a Felhasználó a Cookie-k letiltása mellett dönt, a Webáruház és a Honlap bizonyos funkciói és szolgáltatásai nem fognak működni.

Az adatkezelés célja: a felhasználók azonosítása, egymástól való megkülönböztetése, a felhasználók munkamenetének azonosítása, az annak során megadott adatok tárolása, az adatvesztés megakadályozása, a felhasználók azonosítása, webanalitikai mérések lefolytatása, a Honlap megfelelő üzemeltetése, felhasználói élmény fokozása

Az adatkezelés jogalapja: az érintett hozzájárulása, melyet a Felhasználó a felugró cookie figyelmeztetőn található “Elfogadom” gombra kattintással ad meg, a jelen tájékoztatóban foglalt megfelelő tájékoztatás alapján. (Infotv. 5.§ (1) bekezdés a) pontja, valamint a GDPR 6. cikk (1) bekezdés a) pontja alapján).

A kezelt adatok köre: azonosítószám, dátum, időpont, valamint az előzőleg meglátogatott oldal.

Az adattárolás módja: elektronikus.

Adattovábbítás: adattovábbításra nem kerül sor.

3.6 A Webáruház mint honlap használatára vonatkozó információk

Bár álláspontunk szerint a jelen pontban foglalt adatkezelés során az Adatkezelő tudomására jutott adatok személyes adatoknak nem minősülnek, a teljeskörű tájékoztatás érdekében rögzíteni kívánjuk, hogy az Adatkezelő az Érintett általi felhasználói tevékenységekkel kapcsolatosan összesített formában tárolt, a felhasználó személyének azonosítására nem alkalmas, statisztikai információkat gyűjt, és tárol a saját rendszerében, naplózás útján. A napló tartalmazza többek között, de nem kizárólag az Érintett felhasználó számítógépének IP címét, a felhasználás időpontját, valamint a felhasználói tevékenységet. Ezen adatokat az Adatkezelő harmadik személynek nem adja át, a napló tartalmát kizárólag saját elemzési céljaira, biztonsági ellenőrzésre, a felhasználói élmény javítására, valamint informatikai rendszer technikai fejlesztése céljára használhatja fel.

4. Linkek

Felhívjuk figyelmét, hogy a Webáruházon olyan hivatkozások is találhatók, amelyek más webhelyekre vezetnek. Az ilyen külső webhelyek használatára az adott webhely adatvédelmi szabályzata, tájékoztatója vonatkozik, és a külső hivatkozásra vagy a megfelelő gombra történő kattintást követően az Adatkezelő nem képes befolyásolni a személyes adatok gyűjtését, tárolását vagy kezelését.

5. Adatbiztonság

Az Adatkezelő tiszteletben tartja a személyes adatok biztonságára vonatkozó előírásokat, így mind az Adatkezelő, mind az arra jogosult adatfeldolgozó megteszi mindazokat a technikai és szervezési intézkedéseket, és kialakítja azokat az eljárási szabályokat, amelyek az Infotv., továbbá a GDPR titoktartásra, és az adatkezelés biztonságára vonatkozó szabályainak érvényre juttatásához szükségesek.

Az Adatkezelő az általa kezelt adatokat megfelelő intézkedésekkel védi a jogosulatlan hozzáférés, megváltoztatás, továbbítás, nyilvánosságra hozatal, törlés vagy megsemmisítés, valamint a véletlen megsemmisülés, sérülés ellen.

Az Adatkezelő az adatkezelései során megőrzi:

  • a) a titkosságot: megvédi az információt, hogy csak az férhessen hozzá, aki erre jogosult;
  • b) a sértetlenséget: megvédi az információnak és a feldolgozás módszerének a pontosságát és teljességét;
  • c) a rendelkezésre állást: gondoskodik arról, hogy amikor a jogosult használónak szüksége van rá, valóban hozzá tudjon férni a kívánt információhoz, és rendelkezésre álljanak az ezzel kapcsolatos eszközök.

Az Adatkezelő megfelelően védi az informatikai rendszereit és hálózatait egyaránt a számítógépes csalások, kémkedés, tűz és árvíz, továbbá vírusok, a számítógépes betörések ellen. Az üzemeltető a biztonságról szerverszintű és alkalmazásszintű védelmi eljárásokkal gondoskodik. Az Adatkezelő megfigyeli a rendszereit annak érdekében, hogy minden biztonsági incidenst rögzíthessen, és bizonyítékkal szolgálhasson minden biztonsági esemény esetében. A rendszermegfigyelés ezen kívül lehetővé teszi az alkalmazott óvintézkedések hatékonyságának ellenőrzését is. Az Adatkezelő által alkalmazott információ-védelmi intézkedések betartását az általa igénybevett adatfeldolgozókkal kötött szerződések rendelkezései alapján megköveteli és ellenőrzi.

6. Érintettek jogai, és jogérvényesítés

Minden, az Érintett által az Adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes információnak minden szempontból valósnak, teljesnek és pontosnak kell lennie.

Az Érintett tájékoztatást kérhet személyes adatai kezeléséről, valamint kérheti személyes adatainak helyesbítését, illetve – a kötelező adatkezelések kivételével – törlését, visszavonását, élhet adathordozási-, és tiltakozási jogával az adatkezelő fenti elérhetőségein.

Tájékoztatáshoz való jog:

Az Adatkezelő megfelelő lépéseket tesz annak érdekében, hogy az érintettek részére a személyes adatok kezelésére vonatkozó, a GDPR 13. és a 14. cikkben említett valamennyi információt és a 15-22. és 34. cikk szerinti minden egyes tájékoztatást tömör, átlátható, érthető és könnyen hozzáférhető formában, világosan és közérthetően megfogalmazva nyújtsa.

A tájékozódáshoz való jog írásban a jelen tájékoztató 2. pontjában megjelölt elérhetőségeken keresztül gyakorolható. Az érintett részére kérésére – személyazonosságának igazolását követően – szóban is adható tájékoztatás.

Az érintett hozzáféréshez való joga:

Az érintett jogosult arra, hogy az Adatkezelőtől információt kapjon arra vonatkozóan, hogy személyes adatainak kezelése folyamatban van-e, és ha ilyen adatkezelés folyamatban van, jogosult arra, hogy a személyes adatokhoz és a következő információkhoz hozzáférést kapjon: az adatkezelés céljai; az érintett személyes adatok kategóriái; azon címzettek vagy címzettek kategóriái, akikkel, illetve amelyekkel a személyes adatokat közölték vagy közölni fogják, ideértve különösen a harmadik országbeli címzetteket, illetve a nemzetközi szervezeteket; a személyes adatok tárolásának tervezett időtartama; a helyesbítés, törlés vagy adatkezelés korlátozásának és a tiltakozás joga; a felügyeleti hatósághoz címzett panasz benyújtásának joga; az adatforrásokra vonatkozó információ; az automatizált döntéshozatal ténye, ideértve a profilalkotást is, valamint az alkalmazott logikára és arra vonatkozó érthető információk, hogy az ilyen adatkezelés milyen jelentőséggel bír, és az érintettre nézve milyen várható következményekkel jár. Személyes adatok harmadik országba vagy nemzetközi szervezet részére történő továbbítása esetén az érintett jogosult arra, hogy tájékoztatást kapjon a továbbításra vonatkozó megfelelő garanciákról.

Az Adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségekhez igazodó, észszerű mértékű díjat számíthat fel. Az érintett kérelmére az információkat az Adatkezelő elektronikus formában szolgáltatja. Az adatkezelő a kérelem benyújtásától számított legfeljebb egy hónapon belül adja meg a tájékoztatást.

Helyesbítés joga:

Az érintett kérheti az Adatkezelő által kezelt, rá vonatkozó pontatlan személyes adatok helyesbítését és a hiányos adatok kiegészítését.

 Törléshez való jog:

Az érintett az alábbi indokok valamelyikének fennállása esetén jogosult arra, hogy kérésére az Adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül törölje a rá vonatkozó személyes adatokat:

  • a személyes adatokra már nincs szükség abból a célból, amelyből azokat gyűjtötték vagy más módon kezelték;
  • az érintett visszavonja az adatkezelés alapját képező hozzájárulását, és az adatkezelésnek nincs más jogalapja;
  • az érintett tiltakozik az adatkezelés ellen, és nincs elsőbbséget élvező jogszerű ok az adatkezelésre;
  • a személyes adatokat jogellenesen kezelték;
  • a személyes adatokat az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jogban előírt jogi kötelezettség teljesítéséhez törölni kell;
  • a személyes adatok gyűjtésére információs társadalommal összefüggő szolgáltatások kínálásával kapcsolatosan került sor

Az adatok törlése nem kezdeményezhető, ha az adatkezelés szükséges: a véleménynyilvánítás szabadságához és a tájékozódáshoz való jog gyakorlása céljából; a személyes adatok kezelését előíró, az adatkezelőre alkalmazandó uniós vagy tagállami jog szerinti kötelezettség teljesítése, illetve közérdekből vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlása keretében végzett feladat végrehajtása céljából; a népegészségügy területét érintő, vagy archiválási, tudományos és történelmi kutatási célból vagy statisztikai célból, közérdek alapján; vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez, illetve védelméhez.

Az adatkezelés korlátozásához való jog:

Az érintett kérésére az Adatkezelő korlátozza az adatkezelést, ha az alábbi feltételek valamelyike teljesül:

  • az érintett vitatja a személyes adatok pontosságát, ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amely lehetővé teszi, a személyes adatok pontosságának ellenőrzését;
  • az adatkezelés jogellenes, és az érintett ellenzi az adatok törlését, és ehelyett kéri azok felhasználásának korlátozását;
  • az adatkezelőnek már nincs szüksége a személyes adatokra adatkezelés céljából, de az érintett igényli azokat jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez; vagy
  • az érintett tiltakozott az adatkezelés ellen; ez esetben a korlátozás arra az időtartamra vonatkozik, amíg megállapításra nem kerül, hogy az adatkezelő jogos indokai elsőbbséget élveznek-e az érintett jogos indokaival szemben.

Ha az adatkezelés korlátozás alá esik, a személyes adatokat a tárolás kivételével csak az érintett hozzájárulásával, vagy jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez, vagy más természetes vagy jogi személy jogainak védelme érdekében, vagy az Unió, illetve valamely tagállam fontos közérdekéből lehet kezelni. Az Adatkezelő az érintettet az adatkezelés korlátozásának feloldásáról előzetesen tájékoztatja.

Adathordozáshoz való jog:

Az érintett jogosult arra, hogy a rá vonatkozó, általa az adatkezelő rendelkezésére bocsátott személyes adatokat tagolt, széles körben használt, géppel olvasható formátumban megkapja, továbbá, hogy ezeket az adatokat egy másik adatkezelőnek továbbítsa.

Tiltakozás joga:

Az érintett jogosult arra, hogy a saját helyzetével kapcsolatos okokból bármikor tiltakozzon személyes adatainak közérdekű vagy az adatkezelőre ruházott közhatalmi jogosítvány gyakorlásának keretében végzett feladat végrehajtásához szükséges adatkezelés, vagy az adatkezelő vagy egy harmadik fél jogos érdekeinek érvényesítéséhez szükséges kezelése ellen, ideértve az említett rendelkezéseken alapuló profilalkotást is. Tiltakozás esetén az adatkezelő a személyes adatokat nem kezelheti tovább, kivéve, ha azt olyan kényszerítő erejű jogos okok indokolják, amelyek elsőbbséget élveznek az érintett érdekeivel, jogaival és szabadságaival szemben, vagy amelyek jogi igények előterjesztéséhez, érvényesítéséhez vagy védelméhez kapcsolódnak. Ha a személyes adatok kezelése közvetlen üzletszerzés érdekében történik, az érintett jogosult arra, hogy bármikor tiltakozzon a rá vonatkozó személyes adatok e célból történő kezelése ellen, ideértve a profilalkotást is, amennyiben az a közvetlen üzletszerzéshez kapcsolódik. A személyes adatok közvetlen üzletszerzés érdekében történő kezelése elleni tiltakozás esetén az adatok e célból nem kezelhetők.

Automatizált döntéshozatal egyedi ügyekben, beleértve a profilalkotást:

Az érintett jogosult arra, hogy ne terjedjen ki rá az olyan, kizárólag automatizált adatkezelésen – ideértve a profilalkotást is – alapuló döntés hatálya, amely rá nézve joghatással járna vagy őt hasonlóképpen jelentős mértékben érintené.

Nem alkalmazható a fenti jogosultság, ha az adatkezelés

  • az érintett és az adatkezelő közötti szerződés megkötése vagy teljesítése érdekében szükséges;
  • meghozatalát az adatkezelőre alkalmazandó olyan uniós vagy tagállami jog teszi lehetővé, amely az érintett jogainak és szabadságainak, valamint jogos érdekeinek védelmét szolgáló megfelelő intézkedéseket is megállapít; vagy
  • az érintett kifejezett hozzájárulásán alapul.

Visszavonás joga:

Az érintett jogosult arra, hogy hozzájárulását bármikor visszavonja. A hozzájárulás visszavonása nem érinti a hozzájáruláson alapuló, a visszavonás előtti adatkezelés jogszerűségét.

Eljárási szabályok:

Az adatkezelő indokolatlan késedelem nélkül, de mindenféleképpen a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet a GDPR 15-22. cikk szerinti kérelem nyomán hozott intézkedésekről. Szükség esetén, figyelembe véve a kérelem összetettségét és a kérelmek számát, ez a határidő további két hónappal meghosszabbítható.

A határidő meghosszabbításáról az adatkezelő a késedelem okainak megjelölésével a kérelem kézhezvételétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, a tájékoztatás elektronikus úton kerül megadásra, kivéve, ha az érintett azt másként kéri.

Ha az adatkezelő nem tesz intézkedéseket az érintett kérelme nyomán, késedelem nélkül, de legkésőbb a kérelem beérkezésétől számított egy hónapon belül tájékoztatja az érintettet az intézkedés elmaradásának okairól, valamint arról, hogy az érintett panaszt nyújthat be valamely felügyeleti hatóságnál, és élhet bírósági jogorvoslati jogával.

Az Adatkezelő a kért információkat és tájékoztatást díjmentesen biztosítja. Ha az érintett kérelme egyértelműen megalapozatlan vagy – különösen ismétlődő jellege miatt – túlzó, az adatkezelő, figyelemmel a kért információ vagy tájékoztatás nyújtásával vagy a kért intézkedés meghozatalával járó adminisztratív költségekre észszerű díjat számolhat fel, vagy megtagadhatja a kérelem alapján történő intézkedést.

Az adatkezelő minden olyan címzettet tájékoztat az általa végzett valamennyi helyesbítésről, törlésről vagy adatkezelés-korlátozásról, akivel, illetve amellyel a személyes adatot közölték, kivéve, ha ez lehetetlennek bizonyul, vagy aránytalanul nagy erőfeszítést igényel. Az érintettet kérésére az adatkezelő tájékoztatja e címzettekről.

Az adatkezelő az adatkezelés tárgyát képező személyes adatok másolatát az érintett rendelkezésére bocsátja. Az érintett által kért további másolatokért az adatkezelő az adminisztratív költségeken alapuló, észszerű mértékű díjat számíthat fel. Ha az érintett elektronikus úton nyújtotta be a kérelmet, az információk elektronikus formátumban kerülnek rendelkezésre bocsátásra, kivéve, ha az érintett másként kéri.

Kártérítés és sérelemdíj:

Minden olyan személy, aki Rendelet megsértésének eredményeként vagyoni vagy nem vagyoni kárt szenvedett, az elszenvedett kárért az adatkezelőtől vagy az adatfeldolgozótól kártérítésre jogosult. Az adatfeldolgozó csak abban az esetben tartozik felelősséggel az adatkezelés által okozott károkért, ha nem tartotta be a jogszabályban meghatározott, kifejezetten az adatfeldolgozókat terhelő kötelezettségeket, vagy ha az adatkezelő jogszerű utasításait figyelmen kívül hagyta vagy azokkal ellentétesen járt el.

Ha több adatkezelő vagy több adatfeldolgozó vagy mind az adatkezelő mind az adatfeldolgozó érintett ugyanabban az adatkezelésben, és felelősséggel tartozik az adatkezelés által okozott károkért, minden egyes adatkezelő vagy adatfeldolgozó egyetemleges felelősséggel tartozik a teljes kárért.

Az Adatkezelő, illetve az Adatfeldolgozó mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a kárt előidéző eseményért őt semmilyen módon nem terheli felelősség.

Adatvédelmi hatósági eljárás:

Az érintett a személyes adatainak kezelésével kapcsolatban panaszt nyújthat be a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz

  • Név: Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság
  • Székhely: 1125 Budapest, Szilágyi Erzsébet fasor 22/C.
  • Levelezési cím: 1530 Budapest, Pf.: 5.
  • Telefon: 06.1.391.1400
  • Fax: 06.1.391.1410
  • E-mail:ugyfelszolgalat@naih.hu
  • Honlap:http://www.naih.hu

 Bírósághoz fordulás joga:

Az érintett a jogainak megsértése esetén, a panasz benyújtásától függetlenül, az adatkezelő ellen bírósághoz fordulhat. A bíróság az ügyben soron kívül jár el.

7. Kapcsolatfelvétel

Amennyiben a Felhasználó kapcsolatba kíván lépni az Adatkezelővel, ezt, az adatkezelő adatait tartalmazó, a tájékoztató 2. pontjában meghatározott elérhetőségeken keresztül teheti meg.